dijous, 10 de setembre del 2009

Plató i un ornitorinc entren en un bar


Bon dia noies i més noies! (perquè de nois no en tenim cap al grup)
Jo avui volia parlar-vos d'un llibre menys literari, aparentment menys professional i/o acadèmic però molt més didàctic i atractiu que molts d'altres. Avui volia parlar-vos del llibre anomenat "Plató i un ornitorinc entren en un bar", com a subtítol posa "La filosofia explicada amb humor". És a dir, que si no t'agrada la filosofia, o li tens al·lèrgia (s'han donat casos fins i tot de marejos, desmais i migdiades) jo et recomano que no continuïs llegint l'entrada i et dediquis a fer alguna altra cosa molt més productiva com jugar al ordinador o a la Nintendo DS (sense voler fer publicitat).

Una vegada ja hagueu decidit com a persones amb lliure elecció i destí sense escriure (o si, encara hi han discussions sobre això, ja veus, hi ha gent per a tot). Saben d'aquell que diu... I tu de què treballes? Jo sóc filòsof. Ah... i què fas? Penso. Bé, ha d'haver-hi de tot en aquest món Si heu arribat al acudit dolent és bona senyal, vol dir que podeu llegir fins i tot allò que no us interessa.

I una vegada ja ficats en feina parlarem del llibre en qüestió. És un llibre petit, que encara que sigui sobre filosofia no mossega i és realment interessant. Resulta que dos homes molt simpàtics van arribar a la conclusió que l'humor, els acudits, i la filosofia tenien molt a veure, eren com germans, semblants però diferents. Un sempre és el graciós i que cau bé, el guapo i esportista però que de vegades no cap fer una O amb un canut, l'Humor, i l'altre és el germà marginat, l'intel·lectual que porta ulleres i sap com funciona aquells edificis tan poc freqüentats com l'Everest (la biblioteca), aquell noi que si alguna vegada explica un acudit ningú l'entén, aquell que per Nadal demana llibres (i els llegeix) seria la Filosofia. Però com tots els germans tenen coses en comú i s'estimen. Doncs, aquests dos bons homes anomenats Thomas Cathcart i Daniel Klein són els pares que han criat el llibre on la germana Filosofia i el germà Humor conversen i cada un dóna la seva visió sobre l'apartat.

El llibre, la casa on viu la família formada pels germans i els pares, té una estructura curiosa. Es divideix segons diferents camps de la filosofia, per exemple, la filosofia del llenguatge, la lògica, metafísica, inclús, metafilosofia... Al principi i al final de cada capítol hi ha una petita conversació entre dos filòsofs inventats de la Grècia Antiga, un que es diu Tasso i l'altre Dimitri i són professor i alumne. Després de la introducció fa una vencilla i breu explicació sobre el tema que es tracta i després comencen la tira d'acudits relacionats que ajuden molt a assimilar els conceptes.

En definitiva, és un llibre entretingut i fàcil que recomano per les estones mortes al tren o al bus o per abans de dormir perquè no costa gens llegir-lo i et deixa un sabor agradable.

Moltes gràcies i fins un altre!

1 comentari:

  1. M'ha agradat molt l'entrada! I tens raó, només n'he llegit alguns fragments, però crec que és molt didàctic. M'han agafat ganes de llegir-lo sencer!

    Fins al proper capitol!

    ResponElimina