El mal de la joventut és una obra de teatre escrita per Ferdinand Bruckner (pseudònim de Theodor Tagger) el 1929, i representada del 28 d'octubre al 29 de novembre a la Sala Muntaner de Barcelona.
Els col·lectius literaris de Catalunya vam assistir el passat 22 de novembre a la representació de l'obra, amb els actors i actrius Bernat Quintana, Sergi Torrecilla, Guillem Gefaell, Bàrbara Roig, Mireia Illamola, Annabel Castan i Maria Ibars.
L'obra ens situa a l'època d'entreguerres, a un pis de Viena on conviuen un grup d'estudiants de medicina i on es donen cita l'engany, el desengany, la desesperança, l'angoixa, la sexualitat i per últim la fatalitat. Els personatges són matitzats, cadascun, amb una part obscura de l'ésser humà i que deixen aflorir sense cap resistència en un ambient de pessimisme existencial. Sorprèn que, malgrat ser joves, tenen una visió de futur molt pobre ("aburgesar-se o morir"), conseqüència del difícil moment històric que els ha tocat viure.
Crec que val la pena remarcar aquesta última idea, que és la que jo m'emporto per reflexionar: el context social i històric que ens toca viure condiciona el nostre pensament del món, el nostre valor de la vida i la nostra perspectiva de futur. No parlo només de l'any 1929; aquesta obra continua sent contemporània perquè planteja problemes actuals de la joventut, problemes que tenim tots a l'hora de madurar i adquirir noves responsabilitats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada